Skip to content Skip to footer

1×1, 2×2? Afmetingen van zonnepanelen

Afmetingen van zonnepanelen en wat is er nou handig om daarover te weten?

Zonnepanelen zijn een populaire bron van hernieuwbare energie die de laatste jaren sterk is gegroeid. Dat weten we onderhand wel allemaal. Echter is het goed om te weten dat bij de aanschaf van zonnepanelen de juiste afmetingen te kennen om een geschikte installatie te maken. Wanneer je dit werk uitbesteed, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken hierom echter is het wel altijd goed om geïnformeerd te zijn. Daarom zullen we in deze blog de standaardafmetingen van zonnepanelen bespreken.

Standaard afmetingen van zonnepanelen

De meest voorkomende afmetingen van zonnepanelen zijn ongeveer 1 meter bij 1,6 meter. Dit formaat paneel wordt aangeduid als een 60-cels paneel en heeft een vermogen van ongeveer 300-360 watt. Het paneel bestaat uit 60 zonnecellen die in serie zijn geschakeld om een hoog voltage te produceren.

Er zijn ook andere afmetingen van zonnepanelen beschikbaar, waaronder 72-cels panelen en 96-cels panelen. 72-cels panelen hebben een afmeting van ongeveer 1 meter bij 2 meter en produceren ongeveer 380-450 watt. 96-cels panelen hebben een afmeting van ongeveer 1,4 meter bij 2 meter en produceren ongeveer 500-600 watt.

Solar Pro Tech maakt voornamelijk gebruik van 60-cels en 72-cels panelen gedurende installaties op woningen en voornamelijk 96-cels panelen bij installaties op bedrijfspanden. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de wens en behoefte van de klant maar ook de mogelijkheden c.q. ruimtelijke beschikbaarheid.

Goed om te weten dat er naast de standaard afmetingen van de zonnepanelen er ook panelen beschikbaar zijn in verschillende vormen. Zo zijn er bijvoorbeeld panelen die speciaal ontworpen zijn voor daken met beperkte ruimte, zoals de zogenaamde ‘dakpan’-panelen. Deze panelen zijn speciaal gevormd om te passen tussen de dakpannen en kunnen hierdoor een ruimtebesparende oplossing bieden.

Wat is nou het belang van de afmetingen van zonnepanelen?

Het is belangrijk om de afmetingen van zonnepanelen te kennen bij het plannen van een zonnepaneleninstallatie, aangezien de grootte van de panelen invloed kan hebben op de installatie. Zo kan de afmeting van de panelen van invloed zijn op het aantal panelen dat op een dak kan worden geïnstalleerd, de oriëntatie van de panelen en de esthetiek van de installatie. Ook is het aangenaam om te kijken of installatie visueel aantrekkelijk geïnstalleerd kan worden. Zijnde in één vorm van installatie, portret of landscape, ofwel geïnstalleerd op verticale of horizontale manier.

Het is daarom belangrijk om de afmetingen van de panelen te kennen bij het plannen van de installatie. Op basis van deze informatie kan er een ontwerp worden gemaakt dat het beste past bij de specifieke kenmerken van het gebouw en de energiebehoeften van de eindgebruiker.

Als het je allemaal vrij weinig doet, hoe groot ze zijn en hoe breed en hoe lang, dan vertellen we je graag dit nog. Om te bepalen hoeveel er op je dak terecht kunnen de afmetingen van groot belang zijn. Vaak zijn de afmetingen gebruikt op particuliere daken nagenoeg gelijkwaardig. Als je de afmetingen van je dak weet kun je alvorens je ergens een offerte opvraagt al gelijk uitrekenen wat er ongeveer op je dak past. Zo dek je je zelf gelijk in!

Laat je daarom ook niet omver praten en sta altijd paraat wanneer er bepaalde zaken besproken worden. Het is goed om beweringen te kunnen ontkrachten als ze niet kloppen en als ze gebaseerd zijn op subjectiviteit. Wij bij Solar Pro Tech vinden dan ook dat je altijd goed geïnformeerd moet zijn voordat je ergens aan begint. Daarom staat onze blog ter beschikking als kenniscentrum, je vindt hier allerlei soorten blogs over zonnepanelen!

Verder vind je hier nog een handig artikel over de afmetingen van zonnepanelen. Mocht je ons willen raadplegen, neem dan nu contact op. We staan je graag te woord!

Wist je dat alle zonnepanelen in ons assortiment een onvoorwaardelijke garantie van maar liefst 25 jaar heeft? 

 

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech