Skip to content Skip to footer

21% BTW zonnepanelen? Weg ermee!

BTW zonnepanelen, verleden tijd voor particulieren!

Goed nieuws! Vanaf januari 2023 heeft de Nederlandse overheid besloten om de btw op zonnepanelen voor particulieren af te schaffen. BTW zonnepanelen? Dat is dus nu verleden tijd. Dit heeft ervoor gezorgd dat de aanschaf van zonnepanelen voor huishoudens financieel aantrekkelijker is geworden. In deze blog voorzien we je van de belangrijkste details over deze regeling en bespreken we hoe het de aanschaf van zonnepanelen heeft beïnvloed en kan verder beïnvloeden.

Wat is de btw-afschaffing?

Vóór 2023 moesten particulieren btw betalen over de aanschaf van zonnepanelen en de installatie ervan. Vanaf januari 2023 zijn particulieren geen btw meer verschuldigd over het totaalbedrag aan de Belastingdienst. Voorheen kon de btw teruggevorderd worden maar dit zorgde voor een hoop administratie en vertraging tussen betalen en terug ontvangen. Dit is nu verleden tijd!

De btw zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 dus volledig afgeschaft. De btw zonnepanelen gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw zonnepanelen dan in zijn geheel niet meer te betalen aan de Belastingdienst.

Minder administratie voor particulieren en de Belastingdienst

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt hen en de Belastingdienst werk. Ook hoopt het kabinet dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen en dit staat natuurlijk in lijn met een groenere toekomst voor iedereen. Niet alleen voor jou maar ook voor de komende generaties.

Daarom zeggen wij, een groenere toekomst is dichterbij dan je denkt!

Alle facturen na 2023, zonder btw zonnepanelen

Het BTW tarief op zonnepanelen op en nabij een woning die na 1 januari 2023 zijn gefactureerd is 0%. Dit geldt voor de zonnepenalen, de montage, bekabeling, etc. De woonfunctie blijkt uit het BAG register, die vrij toegankelijk is. Ook het aanpassen van één groep in de meterkast valt hieronder. De vervanging van een hele meterkast valt niet onder het 0% BTW tarief, daar dient 21% BTW over gerekend te worden. Dat geldt ook voor vogelbescherming en eventuele dak aanpassingen.

Indien de meterkast vervangen dient ter worden omdat de installateur van mening is dat dit noodzakelijk is voor de veilige werking van de zonne-installatie, dan kan de 21% BTW op de meterkast alsnog terug gekregen worden.

Ook de BTW over de vogelbescherming en eventuele dak aanpassingen ten behoeve van de zonne-installatie kan in principe terug gekregen worden. Wil je zeker zijn van de teruggave en de teruggave op een leuke maar ook professionele manier laten verzorgen, dan regelen wij dat graag voor jou. Let op, wanneer je geen gebruik maakt van aanpassingen zoals eerder vernoemd, dan is er ook geen teruggave van sprake.

Wanneer moet ik mijn omzet van zonnepanelen aanmelden bij de belastingdienst?

Indien de jaarlijkse omzet met de zonnepanelen minder is dan € 1.800, dan hoef je je niet aan te melden bij de Belastingdienst. Is de omzet meer dan € 1.800, dan moet je je  wel aanmelden bij de Belastingdienst. De omzet wordt berekend door de totale opwek te vermenigvuldigen met het energietarief. De Belastingdienst heeft op haar site aangegeven dat wanneer de totale opwek capaciteit minder is dan 15.000 Wp, dat je je niet hoeft aan te melden.

Kortom, je dient je dus aan te melden indien de totale opwek capaciteit meer is dan 15.000 Wp. Wij kunnen ook gelijk meegeven dat een particuliere woning bijna nooit aan dit verbruik komt. Tenzij je een villa hebt met drogers, airco’s, een verwarmd zwembad en meer!

Lees meer op Belastingdienst.nl of kom nu in contact met een van onze experts die je er ook meer over kunnen vertellen. Profiteer snel van deze buitenkans!

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech