Skip to content Skip to footer

1 centrale omvormer of micro omvormers en zonnepanelen

Omvormers en zonnepanelen. Hoe werkt dat? Lees verder…

Met de opkomst van zonne-energie in de afgelopen jaren, zijn (micro-)omvormers van zonnepanelen steeds belangrijker geworden in de energietransitie. Een omvormer is een essentieel onderdeel van een zonnepaneleninstallatie, omdat het de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom (AC) die in het elektriciteitsnet kan worden geïnjecteerd.

Werking van omvormers

De werking van een omvormer van zonnepanelen is relatief eenvoudig. Het begint allemaal bij de zonnepanelen zelf, die gelijkstroom produceren wanneer er zonlicht op valt. De DC-stroom gaat vervolgens door de kabels naar de omvormer. Daar wordt de DC-stroom omgezet in AC-stroom, die geschikt is voor gebruik in het elektriciteitsnet. Om dit te bereiken, heeft de omvormer een aantal belangrijke onderdelen.

Ten eerste zijn er de gelijkrichters, die de DC-stroom van de zonnepanelen omzetten in pulserende gelijkstroom. Vervolgens gaat de DC-stroom door een filter, dat de pulserende stroom omzet in een continue stroom met een constante spanning. De omvormer heeft ook een schakelende transistor, die de DC-stroom omzet in AC-stroom. Door de frequentie van de AC-stroom te regelen, kan de omvormer ervoor zorgen dat de opgewekte elektriciteit in fase is met het elektriciteitsnet.

Dit is belangrijk omdat elektriciteit alleen kan worden geïnjecteerd in het net wanneer het in fase is!

Verschillende type omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar op de markt. De meest voorkomende is de stringomvormer, die meerdere zonnepanelen in serie verbindt om de DC-stroom te combineren (zie ook onze blog over seriële en parallelle installaties).

Dit type omvormer is relatief eenvoudig en kosteneffectief, maar heeft als nadeel dat als één zonnepaneel minder presteert dan de andere, de gehele string (of wel serie) minder presteert.

Een ander type omvormer is de micro-omvormer, die rechtstreeks op elk zonnepaneel wordt aangesloten. Hierdoor kunnen de prestaties van elk paneel onafhankelijk worden geoptimaliseerd wat weer resulteert in een hogere efficiëntie van de zonnepaneleninstallatie. Je wekt dus automatisch maximaal op! Micro-omvormers zijn echter duurder dan stringomvormers die worden toegepast op een seriële installatie.

Dit komt omdat veel installatiebedrijven een enkele micro-omvormer per zonnepaneel installeren echter kan dit anders. Het kan slimmer, en goedkoper. Vraag Solar Pro Tech naar de voorwaarden!

Een derde type omvormer is de power optimizer ofwel kortweg de optimizer, die tussen de zonnepanelen en de stringomvormer wordt geplaatst. Optimizers, zoals het woord al doet laten denken, optimaliseren de prestaties van elk zonnepaneel, vergelijkbaar met micro-omvormers, maar zijn goedkoper dan micro-omvormers en bieden nog steeds het voordeel van de stringomvormer.

De optimizer is dus een elektronische chip die de opbrengst van energie van iedere paneel afzonderlijk maximaal doet vergroten. De optimizers worden net als de micro-omvormers per zonnepaneel aangesloten tussen de bekabeling van deze panelen. Vervolgens worden deze weer aangesloten op jouw centrale omvormer.

Kortom, er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, waaronder stringomvormers, micro-omvormers en power optimizers, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om het juiste type omvormer te kiezen, afhankelijk van de specifieke kenmerken van de zonnepaneleninstallatie en de behoeften van de gebruiker.

In de opkomende energietransitie spelen omvormers van zonnepanelen een steeds belangrijkere rol bij het stimuleren van het gebruik van zonne-energie en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Wil je meer weten? Neem nu contact op! Wij zijn er voor je!

Zoals ieder bedrijf, werken wij ook met verschillende toeleveranciers die ons helpen te excelleren in ons dagelijkse bedrijfsvoering. Onze vrienden van Elektramat, de elektronische groothandel van Nederland!

Net zoals wij jullie willen helpen met het verschaffen van informatie, helpt Elektramat ons ook door altijd mee te denken! Daarom dachten we, de informatie op onze website is één bron, maar wat ook handig kan uitkomen is deze bron, dus wil je weten welke omvormers er bestaan? Vind ze snel hier – Elektramat heeft een heel groot aanbod ter beschikking!

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech