Skip to content Skip to footer

Zonne-energie. Wat is het en hoe werkt het nou?

De meeste pure vorm van groene energie?

Zonne-energie is een vorm van hernieuwbare energie die steeds populairder wordt. Het gebruik van zonne-energie heeft tal van voordelen, waaronder lagere energiekosten, minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en een verminderde uitstoot van broeikasgassen. Het is ook één van de weinige vormen van energie die eenvoudig door particulieren kan opgewekt worden. De drempel is laag, maar de beloning is hoog voor de particulier maar ook voor de wereldbol. 

Hoe werkt zonne-energie?

Zonne-energie wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit meerdere zonnecellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Zonlicht bestaat uit kleine deeltjes genaamd fotonen. Wanneer deze fotonen op een zonnecel vallen, creëren ze een elektrische stroom die door de bedrading van het zonnepaneel wordt geleid.

Er zijn twee soorten zonnepanelen: kristallijn en dunne film. Kristallijne panelen zijn gemaakt van silicium en zijn duurder dan dunne filmpanelen. Ze hebben echter een hoger rendement en gaan langer mee. Dunne filmpanelen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals cadmiumtelluride, koperindiumgalliumselenide en amorf silicium. Ze zijn goedkoper dan kristallijne panelen, maar hebben een lager rendement en gaan minder lang mee. Het is dus altijd wel verstandig om even te kijken waar jouw zonnepaneel uit bestaat zodat je weet wat je ervan kunt verwachten.

De voordelen van zonne-energie

Er zijn ongetwijfeld veel voordelen verbonden aan het gebruik en toepassing van zonne-energie. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste:

1. Lagere energiekosten

Het gebruik van zonne-energie kan leiden tot lagere energiekosten. Zodra je zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kun je de elektriciteit die ze produceren gratis gebruiken. Als u meer energie produceert dan u verbruikt, kunt u deze terug leveren aan het net en geld verdienen. Let wel op, de salderingsregeling gaat in 2025 van start en zal stapsgewijs afgebouwd worden tot aan 2031. Al hoewel moet wel gezegd worden dat het primaire doel van het laten monteren en installeren van zonnepanelen op je dak niet per se een winstoogmerk maar eerder een duurzaamheidsoogmerk moet hebben volgens ons! Wij vinden, zolang je eigen energienota op 0 staat door je eigen opbrengst, is het een win-win. 

2. Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen

Het gebruik van zonne-energie kan daarnaast ook leiden tot minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Fossiele brandstoffen zijn eindige bronnen die schadelijk zijn voor het milieu en de klimaatverandering veroorzaken. Zonne-energie is daarentegen hernieuwbaar en niet schadelijk voor het milieu. Focus op dat laatste! We willen toch geen uitgeputte aarde achterlaten voor de generaties die na ons zullen komen?

3. Verminderde uitstoot van broeikasgassen

Door het gebruik van zonne-energie wordt de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Broeikasgassen, zoals kooldioxide en methaan, zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het gebruik van zonne-energie vermindert de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten bij het opwekken van elektriciteit. Laat de Noordpool, de Noordpool blijven. Laten we gezamenlijk het verder smelten van de ijskappen behoeden!

4. Waardevermeerdering van jouw huis

Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je huis verhogen. Er wordt gesuggereerd dat dit ongeveer 3% bovenop de huidige waarde van je huis is. Kopers zijn steeds meer op zoek naar huizen met zonne-energie, omdat ze weten dat het installeren van zonnepanelen een lange termijninvestering is die hun energierekening zal verlagen. Daarom is bij de aanschaf van een nieuw huis ook fijn om te weten dat je potentiële aankoop al zonnepanelen heeft op het dak!

5. Minder onderhoudskosten

Zonnepanelen hebben relatief weinig onderhoud nodig en zijn daarom zeer kosteneffectief op de lange termijn. Dit is een van de belangrijkste voordelen van zonne-energie. Zodra zonnepanelen zijn geïnstalleerd, hebben ze weinig onderhoud nodig om goed te blijven werken. Het belangrijkste onderhoud dat nodig is, is het reinigen van de zonnepanelen. Solar Pro Tech raadt aan om dit jaarlijks te doen voor een maximaal rendement.

Ook krijg je wanneer je een installatie laat monteren door Solar Pro Tech twee jaar lang onderhoud volledig gratis! Vuil en stof kunnen zich ophopen op de panelen en het zonlicht blokkeren, waardoor de efficiëntie van de panelen wordt verminderd. Het reinigen van de zonnepanelen kan daarentegen ook gemakkelijk worden gedaan met een zachte borstel en wat water. Echter raadt Solar Pro Tech wel aan om dit te laten doen door onze professionals gezien wij osmose water gebruiken welke vuilafstotend werkt en daarnaast dieper reinigt!

Meer weten? Neem contact op met ons!

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech