Skip to content Skip to footer

Zonnepanelen installeren op een plat dak

Zonnepanelen installeren? Hoe het werkt? Lees snel verder…

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om zelf schone energie op te wekken en tegelijkertijd jouw energierekening fors te verlagen. Als je overweegt om zonnepanelen te installeren, dan kun je deze op verschillende manieren op jouw dak laten plaatsen. Afhankelijk van wat voor dak je hebt natuurlijk. In deze blog bespreken we daarom ook de mogelijkheden van het installeren van zonnepanelen op een plat dak.

Voordelen van zonnepanelen installeren op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak bieden een aantal voordelen ten opzichte van zonnepanelen op een schuin dak. Enkele voordelen zijn:

  1. Optimaal rendement: op een plat dak kun je zonnepanelen zo plaatsen dat ze optimaal gericht zijn op de zon. Hierdoor kun je een hoger rendement halen dan wanneer je de panelen op een schuin dak plaatst. De oriëntatie kun je op een plat dak altijd zelf bepalen – bij een schuin dak moet je het helaas doen met de oriëntatie van je woning.
  2. Makkelijker te plaatsen: het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is over het algemeen makkelijker en veiliger dan op een schuin dak. Hierdoor kan het installatieproces vaak sneller en voordeliger verlopen.
  3. Meer ruimte: op een platte dak is vaak meer ruimte beschikbaar dan op een schuin dak. Hierdoor kun je meer zonnepanelen plaatsen en dus meer energie opwekken en zodoende wellicht genoeg produceren om je eigen energiebehoefte te voorzien.

 

Mogelijkheden van zonnepanelen installeren op een plat dak

Als je zonnepanelen installeren wilt op een plat dak, dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Zuidopstelling: bij een zuidopstelling worden de zonnepanelen gericht naar het zuiden, zodat ze optimaal profiteren van het zonlicht. Dit is de best mogelijke opstelling en dit levert dan ook het hoogst mogelijke rendement op. Natuurlijk is de ligging van jouw woning hier leidend bij een schuin dak en het kan niet altijd mogelijk zijn om deze opstelling toe te passen. Dan zijn er andere mogelijke toepassingen zoals hieronder vermeld.
  2. Oost-westopstelling: bij een oost-westopstelling worden de zonnepanelen gericht naar het oosten en/of het westen. Dit kan een goed alternatief zijn als je minder ruimte hebt op jouw dak of als je meer flexibiliteit wilt hebben in de plaatsing van de panelen.
  3. Schaduwopstelling: bij een schaduwopstelling worden de zonnepanelen zo geplaatst dat ze geen last hebben van schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door ze op verschillende hoogtes te plaatsen of door het gebruik van speciale beugels. Een schoorsteen op het dak of een dakkapel kan al snel voor schaduw zorgen op je zonnepanelen en dat wil je ten alle tijden vermijden om je rendement te maximaliseren!
  4. Geïntegreerde opstelling: bij een geïntegreerde opstelling worden de zonnepanelen op het dak geïntegreerd, zodat ze een geheel vormen met het dakoppervlak. Dit kan een esthetisch aantrekkelijke oplossing zijn. Natuurlijk is dit wel ook een meer kostelijke vorm. Hierdoor komt veel maatwerk aan de pas.

Houd er wel rekening mee dat bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak de veiligheid een belangrijke rol speelt. De panelen moeten goed verankerd zijn en het is belangrijk om rekening te houden met de windbelasting. De zijkanten moeten afgedekt worden om wind inlaat te minimaliseren zodat je hele installatie niet de lucht in geworpen kan worden. Laat daarom het plaatsen van de zonnepanelen altijd over aan een professionele installateur met ervaring in het installeren van zonnepanelen op platte daken.

zonnepanelen-installeren
Zonnepanelen installeren

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben kun je ons bereiken via WhatsApp, via e-mail of gewoon snel met een belletje? Onze experts staan je graag te woord en helpen je graag de informatie inwinnen die je zoekt. Onthoud wel, zonder een expert raad te plegen, adviseren wij niet zelfstandig zonnepanelen te gaan installeren.

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech