Skip to content Skip to footer

Zonnepanelen monteren? Hoe doe je dat 1,2,3?

Stappenplan

Zonnepanelen monteren? Allereerst, zonnepanelen zijn hedendaags een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Het is echter belangrijk om te weten hoe je zonnepanelen op een dak monteert en hoe je ze aansluit op de meterkast om de installatie veilig en efficiënt te laten verlopen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe jij zonnepanelen op een dak monteert en aansluit op de meterkast.

Let op: doe dit nooit zonder enige ervaring te hebben en raadpleeg altijd een professional!

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met zonnepanelen monteren, is het belangrijk om het dak te inspecteren en te bepalen waar de zonnepanelen moeten worden geplaatst. Het is goed om vast te stellen dat je dak in goede staat verkeerd en geschikt is voor montage. Check daarom vooral de panlatten (dit zijn de houten planken onder de dakbedekking) en de onderliggende dakconstructie (gordingen en spanten). Zorg ervoor dat het dak voldoende sterk is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Controleer ook of er voldoende ruimte is tussen de panelen om voldoende ventilatie te garanderen en de panelen koel te houden. Het kan hieronder flink heet worden en daarom is goede ventilatie van belang voor een goedwerkend systeem!

Stap 2: Montageframe

Je montageframe installeren om te kunnen starten met zonnepanelen monteren. Monteer eerst alle dakhaken onder de juiste dakpannen en vervolgens klik je het montageframe op het dak. Het frame moet stevig en waterdicht zijn en voldoende ruimte bieden voor de zonnepanelen. Zorg ervoor dat het frame correct is geïnstalleerd en dat het frame waterpas staat. Dit is van uiterst belang voor visueel aantrekkelijk ogende installatie. Je wilt natuurlijk na de installatie trots terugkijken naar het dak!

Stap 3: Zonnepanelen plaatsen

Dakhaken en frame erop? Nu kun je beginnen met zonnepanelen monteren. Plaats de zonnepanelen op het montageframe. Gebruik de bijgeleverde materialen om de panelen veilig vast te zetten op het frame. Je gebruikt hier de eind- en tussenklemmen. Zorg ervoor dat de panelen stevig vastzitten en niet kunnen bewegen. Controleer de afstand tussen de panelen om voldoende ventilatie te garanderen.

Stap 4: Bekabeling

Zonnepanelen monteren succesvol? Sluit nu de zonnepanelen aan op de omvormer. Dit wordt gedaan door middel van speciale bekabeling. Controleer of de bekabeling voldoende dik is en dat de juiste connectoren worden gebruikt. Het is belangrijk dat de bekabeling goed is geïsoleerd en niet beschadigd is. Ook is het noodzakelijk om je frames te aarden!

Stap 5: Omvormer plaatsen

Plaats de omvormer op een veilige en goed geventileerde locatie. De omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen om in wisselstroom die kan worden gebruikt door het elektriciteitsnetwerk. Zorg ervoor dat de omvormer op de juiste manier is geïnstalleerd en dat de ventilatie van de omvormer goed is. Je omvormer kan een centrale omvormer zijn, zoals bij een seriële installatie of het kunnen meerdere micro-omvormers zijn, zoals bij een parallelle installatie.

Wil je meer weten over de verschillende vormen van zonnepaneleninstallaties? Lees dan onze blog over de verschillen tussen een serieel geschakelde en parallel geschakelde installatie op onze blogpagina!

Stap 6: Meterkast

Sluit de omvormer aan op de meterkast. Dit wordt gedaan door middel van een speciale aardlekschakelaar en een zekering. De aardlekschakelaar voorkomt kortsluiting en de zekering beschermt het elektriciteitsnetwerk tegen overbelasting. Het is belangrijk om een professionele elektricien in te schakelen om de aansluiting op de meterkast uit te voeren. Doe dit vooral niet zelf als je niet gecertificeerd en/of gekwalificeerd bent!

Stap 7: 

Tijd om te controleren. Controleer de installatie op eventuele lekkages en loszittende bekabeling. Schakel de zonnepanelen in en controleer de opbrengst. Als alles goed is gegaan zou je nu klaar zijn om je eigen groene, schone en duurzame energie op te wekken!

Heb je nog vragen over het proces van zonnepanelen monteren? Of loopt je tijdens de zelfstandige installatie ergens tegenaan? Neem contact op met onze experts die je meer kunnen vertellen erover. Wij van Solar Pro Tech staan voor je klaar en kunnen je vragen zowel telefonisch als per e-mail beantwoorden. Beide kun je terugvinden op onze contactpagina. 

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech